Photographer

Moikka! Olen Katja Rantakokko, kissoihin erikoistunut valokuvaaja Oulusta. Ammattimaisen kissavalokuvaamisen aloitin vuoden 2018 alussa.
 
Kuvaan kaikkea muutakin! Henkilökohtaisen portfolioni (vauvakuvaus, lapsikuvaus, tuotekuvaus, jne) löydät täältä!

 

Rakkaus kissoihin ja valokuvaamiseen sai alkunsa jo pienenä tyttönä, kun sain käteeni filmikameran. Luonnollisesti ensimmäiset kuvauskohteet olivat kissat ja niiden jokapäiväiset retket pihapiirissä ja lähipelloilla. 

 

Noilla retkillä opin arvostamaan luontoa ja tutustumaan aivan erityisellä tavalla kissojen sielunmaisemaan.

 

Kissa on minulle ystävä, toteemieläin ja sielunkumppani.

Kuvaamisesta

Ammattivalokuvauksen perusteet v. 2020 (entisen VATin sisältö).

Olen opiskellut valokuvausta myös Haapaveden Opistossa (Audiovisuaalinen viestintä pt), sekä Limingan Taidekoulussa (valokuvalinja) v. 2010.​
 

Contact

kasu.k@outlook.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
kasumööp.jpg

Ohjeita ja vinkkejä tulevaan kissavalokuvaukseesi!

Kissan valokuvaaminen on minulle intohimo. Jotta kuvasta tulee onnistunut, se vaatii hieman suunnittelua ja joskus yllättäviäkin muutoksia kuvaustilanteessa. Aina kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu (haluan ehdottomasti kissan olevan yhteistyöhaluinen kuvatessa) ja silloin täytyy improvisoida, tai siirtää kuvaus eri päivälle. 

1. Suunnittelu

Suunnitellaan ensiksi yhdessä kuvauksen sisältö. Se voi olla jokin seuraavista:

 

Muotokuva studiossa (kissan kotona tai studiolla)

Studiossa otettu muotokuva mahdollistaa erilaisten valaisutyylien käytön kuvassa. Taustan väri voidaan valita halutun tunnelman mukaan, tai kissan värin mukaan. Jos halutaan dramaattisia tunnelmakuvia, voidaan käyttää kovaa valoa ja vaikkapa eri värisiä kalvoja salamoissa.

Studiokuvan ei todellakaan aina tarvitse olla "kissa valkoista taustaa vasten", vaan kuvaan voidaan lisätä rekvisiittaa. Kukkia, koristeellinen tuoli, lampaantalja pehmentämään tunnelmaa jne.

 

Studiomuotokuva tuo monesti esiin aivan uudenlaisen puolen lemmikistä!

Studiossa kuvaaminen ei sovellu kaikille kissoille. Ujoakin kissaa voidaan kuvata studiossa, kunhan kissa on jonkin verran yhteistyökykyinen, eli kissa täytyisi mielellään pystyä nostamaan pöydälle ja vielä todella monta kertaa, aina uudelleen ja uudelleen.

Toivoisinkin kissan omistajalta / avustajalta varmaotteisuutta, jotta kuvaukset saataisiin toteutettua nopsasti, ettei kissa stressaantuisi liikaa. Kissan houkuttelu pöydälle pelkästään lelun avulla on usein liian aikaavievää ja näin kuvien määrä (ja luonnollisesti onnistuneet kuvat) jäävät vähemmäksi.

Ymmärrän tietysti, että osa ujoimmista kissoista ei anna ottaa syliin lainkaan. Esimerkkinä monet rescue-kissat, jotka vasta totuttelevat ihmisiin. Tällaisissa tapauksissa asiasta täytyy mainita jo kuvausta suunnitellessa, jotta voin varata hieman ylimääräistä aikaa kuvauksiin. 

Miljöökuvaus kissasi lempipaikoissa

Miljöökuvauksessa seurailen kissaa ja katselen sopivia "poseerauspaikkoja", joihin kissaa voidaan houkutella. Miljöökuvaus ulkona mahdollistaa upeat puitteet, kun kuviin saadaan mukaan myös luontoa.

Muotokuvia voidaan ottaa myös miljöössä.

Miljöökuvaus mahdollistaa hyvin monenlaisia kuvia:

 

- Ikkunalaudalla luonnonvalossa istuskeleva kissa (tässä silmien väri tulee upeasti esiin)

-  Jos kotoasi löytyy hieno nojatuoli, jakkara, tapetti yms, näitä voidaan käyttää kuvauksissa.

-  Miljöökuvauksissa lemmikki on rennoimmillaan. Uniset kissat herätelläänkin usein lelukepin (tuon mukanani) tai muiden vippaskonstien avulla tutkimaan kuvaajan touhuja :)


2. Ennen kuvaamista

 

Kissan silmät kiinnittävät kuvassa yleensä ensimmäisenä huomion. Ennen valokuvausta puhdistathan siis kissan silmät ja korvat. 

Miljöökuvauksissa kannattaa miettiä etukäteen jo paikkoja, missä kissasta saisi parhaita kuvia. 

Studiokuvat kissan kotona: Tuon mukanani studiosalamat, sekä taustakangastelineen. Nämä vievät vähintään 2 m. leveän tilan. Kuvaustila olisi hyvä "raivata" jo etukäteen. Pöytä helpottaa kuvaamista suuresti ja yleensä jokaisen kotoa löytyykin jokin pöytä, jota voidaan hyödyntää kuvauksessa. 

3. Kuvaaminen

Jos kissa pitää herkuista yms. houkutuksista, niitä kannattaa varata kuvauspaikalle. Lelukepin tuon yleensä mukanani.

Mikäli mahdollista, älä syötä kissaa juuri ennen valokuvaamista, näin namit kelpaavat paremmin kuvaustilanteessa. 

Anna kuvausrauha kuvaajalle. Toivon kuvaustilanteeseen ainoastaan kissan ja omistajan / hoitajan. Jos kotosalla on muita lemmikkejä, jotka saattavat häiritä kuvausta, suosittelen viemään esim. koiran siksi aikaa ulkoilulle, tai mahdollisesti siirtämään kuvauksen ajaksi toiseen huoneeseen.

Sinä & Kissasi - kuvauksissa tarvitaan assistentti. Se voi olla ystäväsi, tai joku joka osaa käsitellä kissoja. Jos sellaista ei ole saatavilla, tuon oman assistentin mukanani :)​

4. Kuvausten jälkeen

Saat kuvasi yleensä kahden viikon sisällä kuvaamisesta. 

Kuvat toimitetaan digitaalisena. Saat vapaat käyttö- ja julkaisuoikeudet kuviisi ei-kaupalliseen käyttöön. Voit siis esimerkiksi julkaista kuvia Facebookissa. 

Lähes kaikki kuvat käsitellään jollain tavalla. Se vie aikaa ja haluan ehdottomasti jokaisesta kuvasta onnistuneen taideteoksen.