© 2019 Katja Rantakokko Photography

Photographer

Olen Katja Rantakokko, kissoihin erikoistunut valokuvaaja Oulusta. Ammattimaisen kissavalokuvaamisen aloitin vuoden 2018 alussa.

Käytössäni on mukana kulkeva studiosetti, jonka voi virittää pieneenkin tilaan. Kotioloissa lemmikki on aina rennoimmillaan. 

Studio sijaitsee Oulun rautatieaseman lähettyvillä. Järjestän studiolla satunnaisesti myös lemmikkikuvauspäiviä.

Rakkaus kissoihin ja valokuvaamiseen sai alkunsa jo pienenä tyttönä, kun sain käteeni filmikameran. Luonnollisesti ensimmäiset kuvauskohteet olivat kissat ja niiden jokapäiväiset retket pihapiirissä ja lähipelloilla. 

 

Noilla retkillä opin arvostamaan luontoa ja tutustumaan aivan erityisellä tavalla kissojen sielunmaisemaan.

 

Kissa on minulle ystävä, toteemieläin ja sielunkumppani.

Kuvaamisesta

Olen opiskellut valokuvausta Haapaveden Opistossa (Audiovisuaalinen viestintä pt), sekä Limingan Taidekoulussa (valokuvalinja).
 

Lisäksi opiskelen tällä hetkellä monimuotona ammattivalokuvauksen perusteita (entisen VATin sisältö).

Käytössäni on Canon EOS 5D Mark III

Yhteiskuvaus kissasi kanssa?

Ota rohkeasti yhteyttä niin suunnitellaan rento ja kiireetön kuvaushetki!

Varaa kuvausaika!

kasu.k@outlook.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Sivun alaosassa ohjeet kissavalokuvaukseen valmistautumiseen!


Kissavalokuvauksen haastavuus riippuu aina kissasta ja yleensä kuvaus kestää 1-2 tuntia.

 

Kuvauksesta sopiessa suunnitellaan aina jokaiselle kissalle paras kuvausympäristö ja kuvaustyylit.

Vapaasti ulkoilevat kissat näyttävät usein ihan erilaisen puolensa pihalla kuljeskellessaan ja silloin syntyy mitä loistavampia hetkiä saada kissan oma persoona esille.

Haluatko laadukkaan muotokuvan?

Studiovalaistus voidaan luoda myös asiakkaan kotona, jossa kissa on rennoimmillaan

Ohjeita kissavalokuvaukseen

Kissan valokuvaaminen on minulle intohimo. Jotta kuvasta tulee onnistunut, se vaatii hieman suunnittelua ja joskus yllättäviäkin muutoksia kuvaustilanteessa. Aina kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu (haluan ehdottomasti kissan olevan yhteistyöhaluinen kuvatessa) ja silloin täytyy improvisoida, tai siirtää kuvaus eri päivälle. 

1. Suunnittelu

Ennen valokuvausta kyselen kuvatoiveitasi. Haluatko näyttävän muotokuvan tauluksi seinälle, tai toivotko esimerkiksi laadukkaita kuvia kotisivujasi varten? 

Jokainen kissa on oma persoonansa. Oli se sitten rauhallinen seniorikissa joka ei vähästä hätkähdä, tai vilkas ja jatkuvasti liikkeessä oleva, tai pieni pentu. Kerrothan kuvausta suunnitellessa kissasi luonteesta hieman. Arkaa, tai ujoa kissaa kuvatessa täytyy kuvaushetki suunnitella hyvin kiireettömäksi, koska luottamus ei hetkessä synny. 

 

Studiossa (joko asiakkaan kotona, tai studiollani) kuvaaminen ei sovellu kaikille kissoille. Ujoa kissaa on yleensä mahdotonta saada pysymään taustakankaan edessä edes pientä hetkeä, enkä mielelläni ota pelokkaasta kissasta muotokuvaa. Tällöin muotokuva (tai rennommat muut kuvat) otetaan kissan kuljeskellessa vapaana asunnossa sen asetuttua rauhassa jonnekin (raapimapuulle, tuolille jne). Myös näin saadaan persoonallisia muotokuvia aikaan.

 

Hinta määräytyy valitusta kuvaustavasta- ja paikasta, sekä kuvien halutusta määrästä. Näistä sovitaan aina tapauskohtaisesti. Kysy hintaa sähköpostitse! Viestiä voit laittaa myös Facebookissa.


 

2. Ennen kuvaamista

Kissan silmät kiinnittävät kuvassa yleensä ensimmäisenä huomion. Ennen valokuvausta puhdistathan siis kissan silmät ja korvat.

Kotikäynneillä miljöökuvauksissa kannattaa miettiä etukäteen jo paikkoja, missä kissasta saisi parhaita kuvia. Yleensä kissat eivät malta pysyä paikoillaan kovin pitkään, mutta esimerkiksi hienoa tapettia vasten, tai lempinojatuolilla saadaan otettua kivoja kuvia. 

Studiokuvat asiakkaan kotona: Tuon mukanani studiosalamat, sekä taustakangastelineen. Nämä vievät vähintään 2 m. leveän tilan. Huone, jossa kuvataan olisi hyvä saada pimennettyä (verhot kiinni). Pöytä helpottaa kuvaamista suuresti ja yleensä jokaisen kotoa löytyykin jokin pöytä, jota voidaan hyödyntää kuvauksessa. 

3. Kuvaaminen

Kuvaaminen tapahtuu joko asiakkaan kotona, ulkona lokaatiossa, tai studiolla.

Riippuen valitusta kuvaustavasta- ja paikasta, on hyvä huomioida seuraavat asiat:

Jos kissa pitää herkuista, napuista yms. houkutuksista, niitä kannattaa varata kuvauspaikalle.

Mikäli mahdollista, älä syötä kissaa juuri ennen valokuvaamista, näin namit kelpaavat paremmin kuvaustilanteessa. 

Anna kuvausrauha kuvaajalle. Toivon kuvaustilanteeseen ainoastaan kissan ja omistajan.

Mikäli otetaan kissan ja omistajan yhteiskuva, tällöin melkein vaadin avustajan paikalle kiinnittämään kissan huomion eri suuntiin (omistajan / hoitajan / mallin keskittyessä tietysti pitämään kissan sylissä hetken ajan ja vieläpä itse rentoutuen). 

Kuvauksen kesto on yleensä 1-2 tuntia. Mikäli kuvataan muotokuvia asiakkaan kotona, studion virittelyssä kestää vielä oma aikansa. 

4. Kuvausten jälkeen

Saat kuvasi yleensä kahden viikon sisällä kuvaamisesta. 

Kuvat toimitetaan digitaalisena. Saat vapaat käyttö- ja julkaisuoikeudet kuviisi ei-kaupalliseen käyttöön. Voit siis esimerkiksi julkaista kuvia Facebookissa. 

Lähes kaikki kuvat käsitellään jollain tavalla. Se vie aikaa ja haluan ehdottomasti jokaisesta kuvasta onnistuneen taideteoksen.