Kissameditaatio rentouttaa, lievittää stressiä ja palauttaa sinut tähän hetkeen

Istahdat sohvalle hengähtämään kesken siivousurakan. Otat ehkä puhelimen, tai läppärin käteesi ja olet alkamassa selata somea, kun kissa hyppää syliisi.


Huomaat pian kuinka kissan paino, lämpö ja pehmeä turkki sylissäsi rauhoittaa. Laitat vaistomaisesti kätesi kissan selälle ja alat silittää sitä. Ehkä kissa alkaa kehrätä, tai katsoo sinua suoraan silmiin, jolloin sinun täytyy keskeyttää tekemisesi hetkeksi. Alat silittää sen päätä, ehkä nuuhkit sen otsaa ja korvia ja irvistät kissan kynsien porautuessa housujesi lävitse polvitaipeeseen. Ajatuksesi irtoavat somesta, töistä tai stressaavasta tilanteesta.


Jo tuossa pienessä ajassa kissa on antanut sinulle lyhyen hengähdystauon.


Oletko koskaan ajatellut, että voisit tehdä tätä läsnäoloharjoitusta ihan tarkoituksella kissasi kanssa?Sanotaan että kissan silittäminen laskee verenpainetta. Jo pelkkä kissan läsnäolo huoneessa helpottaa ahdistusta ja stressiä.


Tällaisessa leikkimielisesti "kissameditaatioksi" kutsumassani läsnäoloharjoituksessa ei ole kyse välttämättä mielen tyhjentämisestä, vaan hengähdystauosta. Samalla voi toki kokeilla mielen sisältöjen ja esiin nousevien tunteiden havainnoimisesta tässä hetkessä.


Kissameditaation on tapahduttava aina kissan ehdoilla. Kissan lähelle sen torkkuessa voi toki mennä, mutta jos kissa kyllästyy olemaan juuri siinä paikassa, tai tulee nälkäiseksi, se on merkki siitä että meditaatiota kokeillaan myöhemmin. Kissaa ei voi siis, eikä kannata yrittää pitää yhdessä paikassa tiettyä aikaa.


Kissameditaatio - Tietoinen läsnäolo kissan kanssa | kesto 5-10 minuuttia.


Kissasi torkkuu mukavasti ja rentoutuneesti paikoillaan. Lähesty kissaa varovasti ja tarkkaile sen käyttäytymistä. Jos se haluaa huomiota ja nousee ylös, voit hetken odottaa aktivoimatta kissaa ja katsoa rauhoittuuko se uudelleen paikoilleen. Jos kissa poistuu paikalta, kokeile harjoitusta myöhemmin.


Asetu kissasi vierelle siten, että asentosi on mukava ja voit hieman rentoutua. Paras olisi, että voisit olla kissan silmien tasolla. Voit mennä niin lähelle kissaasi kuin se tuntuu molemmista hyvältä.


Hengitä syvään muutama kerta ja voit alkaa tarkkailla kissan hengityksen rytmiä.


Kehrääkö kissa? Kuuntele rauhassa ja havainnoi miltä kissa näyttää.


Näyttääkö se valppaalta, vai uneliaalta? Nukkuuko se kenties sikeästi?


Kissan silmät saattavat painua kiinni ja hetken päästä avautua hieman. Anna tuon uneliaan, raukean olon vallata myös itsesi.


Hengitä syvään ja rauhallisesti. Ehkä tunnet kuinka pulssisi laskee. Ajatukset saattavat kieppuilla muualle ja häiritä keskittymistäsi, mutta aina uuden ajatuksen tullessa palaa jälleen kissaan ja sen eri ruumiinosien havainnointiin.


Voit nyt koskettaa kissaa, jos tiedät ettei se häiriinny siitä. Voit laittaa kätesi kissan selän päälle, tai jopa painaa kasvosi kevyesti kissan turkkiin. (Tiedät itse kissasi rajat ja sen, millaista läheisyyttä se arvostaa).


Kissa on hyvin lämmin ja pehmeä. Lyhytkarvaisten ja karvattomien kissojen muodot ovat mielenkiintoiset. Voit rauhassa tutkia niitä, silittää kissaasi, tai vain vaan katsella.


Miltä kissa tuoksuu?


Olet ehkä kissasi kuonon edessä ja katselet sitä silmiin. Katso nyt kissan viiksiä.

Minkä väriset ne ovat? Saatat yhtäkkiä tehdä uusia havaintoja, sillä onko sinulla ollut tarpeeksi aikaa kunnolla tutustua kissaystäväsi kasvonpiirteisiin?


Minkä värinen nenä kissallasi on? Katso nenänvartta. Huomaat kohdan, missä karvojen suunta muuttuu. Voit (mikäli tämä ei häiritse kissaa) kokeilla sormellasi silittää kissaa hitaasti nenästä ja otsasta karvojen suuntaan.


Kissasi kuuntelee jatkuvasti. Sen korvat nytkähtelevät ja se kuulee pienimmätkin äänet. Mitä sinä kuulet? Ehkä patterien huminan, ulkoa kantautuvan liikenteen melun, tai kellon tikityksen.


Kuunnelkaa ääniä yhdessä. Kuuletko kissasi hengityksen?


Paras on hetki tässä ja nyt.


Voit lopetella meditaation, kun tunnet olosi rauhoittuneeksi ja koet saaneesi kissaltasi positiivista energiaa. Samalla olet myös antanut kissallesi läheisyyttä. Mikäli kissasi lopettaa meditaation ensin, se on ihan ok. Voitte jatkaa myöhemmin. Pääasia, että kissa ei ahdistu kokemuksesta, vaan sen tulisi olla molemmille yhtä miellyttävä ja rauhoittava hetki.


Kissameditaatiota voi kokeilla milloin tahansa. Myös silloin, kun kissa ei ole nukkumassa. Kissameditaatiota voi harjoittaa myös arkojen kissojen kanssa. Riittää, että kissa on samassa huoneessa. Aina ei tarvita kosketusta. Jo pieni, vain minuutin mittainen tietoinen läsnäolo kissasi kanssa voi tehdä ihmeitä kiireisen päivän keskellä.


Saatat tuntea myös luoneesi syvemmän yhteyden kissaasi.


Kerro ihmeessä jos olet itse jo kokeillut "Catfulnessia"!

Luulen että kaikki kissanomistajat tekevät tätä jossain muodossa, tiedostamattaan joka päivä. :)

233 katselukertaa