Kuinka nukkua kuin kissa - Kissojen erilaisia pesurituaaleja ja nukkumistapoja

Olet varmaan ajatellut nukkuvaa kissaa katsellessasi kuinka mukavaa olisikaan käpertyä kissan viereen. Muuttua yhtä pieneksi ja saada nukkua milloin missäkin pehmeässä kolossa kenenkään häiritsemättä.


On rauhoittavaa vain katsella kissan nukkumista.


Olen huomannut, että on olemassa tietyn tyyppisiä nukkujia ja nukkumaanmenorituaaleja. Kissoillakin.


On himopesijöitä ja on sellaisia jotka vain muutaman kerran nuolaisevat turkkiaan ja niitä jotka pitävät pesuhetkensä kutakuinkin salassa. On kissoja, jotka nukkuvat aina vain omassa pesässään, toiset nukahtelevat minne milloinkin. Alla muutama tapaus omasta kissapiiristä:

Vaasan Kissatalon vanha asukki


Himopesijät ovat tarkkoja puhtaudestaan käydessään torkuille.

Ne aloittavat perusteellisen puhdistautumisrituaalin, joka voi kestää kymmeniä minuutteja. Ne sukivat, nuolevat, kakistelevat (yleensä) pitkien karvojen tarttuessa suupieliin. Kun turkin joka sopukka näyttäisi olevan täydellisesti ojennuksessa, voi hyvin rauhallisesti ja arvokkaasti käpertyä vakioasentoon. Tällaista tapausta ei henno mennä häiritsemään, sillä pienikin turkin hipaisu saattaisi saada kuninkaan, tai kuningattaren pois tolaltaan ja urakka alkaisi alusta.

Sitten on tapaus Nukun Missä Huvittaa.

Esimerkkinä ystäväni kissa, joka torkahtelee sijoillensa ottamaan pieniä lepohetkiä. Sattui se olemaan eteisen matolla, kylpyhuoneen lattialla, tai missä tahansa vähänkään tasaisella alustalla. Tai epätasaisella. Siihen vaan 8-kiloinen ruho pitkälleen jalkojeni juureen, kun olen pesemässä hampaitani. Olen ihmetellyt tätä usein, sillä meidän kissat ovat ilmeisesti niin nirsoja, että matto kelpaa löhöilyyn ainoastaan silloin kun siihen osuu kesäkuun porottava auringonsäde. Ystäväni kissa tosin taitaa vain vilvoitella itseään. Onhan se pitkäarvainen Ragdoll. Ja tokihan se itseään pesee, pesee paljonkin. Torkuille pesua ei ilmeisesti tarvita.


Piilopesijät ovat yleensä lyhytkarvaisia.

Muutama nuolaisu sieltä täältä ja valmista. Ei kun unille. Mikäli kissalla on oma kolonsa missä nukkua, saattaa sieltä kuulua hetken aikaa pesemisen ääniä. Turkki kun ei vaadi kummoisempaa sukimista. Intiimipaikat pestään salassa ja turkki kiiltää aina, eikä takkuja tai karvapalloja juurikaan huushollissa näy.

Kaverin pesupalvelut.

Kun on laiska pesemään itsensä, tai jatkuvaa puunausta ei tarvita, voi käyttää apuna kaveria. Yleensä tällainen kaverillinen pesuhetki äityy leikkisäksi puremiseksi ja kohta toinen kyllästyy ja ponnahtaa pois, mutta hiipii pian takaisin. Tämä pesu-puruleikki saattaa toistua useita kertoja ennen kuin molemmat malttavat rauhoittua nukkumaan toistensa viereen.

Meillä täällä asustaa kaksi salapesijää, jotka pesevät toisensa mieluummin kuin itsensä, eiväkä koskaan nuku muualla kuin omassa king-size-pesässään patterin vieressä. Ne nukkuvat koko yön, mutta satunnaisesti pyytävät ruokaa aamulla klo 5 huutaen oven takana, niin että naapurit todennäköisesti luulevat meidän saaneen vauvan.

Jos Mööppi joutuu nukkumaan yksin, se näyttää tältä. Piilossa maailmalta ja kaikki lämpö talteen- tyylillä. Sen turkki on harmaantunut entisestään ja täynnä pieniä pölynhiukkasia. Se tuoksuu tyynyltä. Kissan tuoksu on maailman paras tuoksu.


Millaisia nukkujia (ja pesijöitä) teiltä löytyy kotoa?

39 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki