Mustien kissojen vuosi

Mustat kissat. Nuo kauniit ja mystiset olennot. Olin kuvitellut mustan kissan olevan suomessa ihan tavallinen kissa. Jopa ehkä suositumpi kuin muun väriset, pohjautuen omaan mielenkiintooni mustia kissoja kohtaan. Luettuani nyt useita juttuja mustien kissojen syrjinnästä päätin kirjoittaa mietteitäni asiaan liittyen.

Olen aina rakastanut erityisen paljon juuri mustia kissoja. Pienenä tyttönä luin tarkkaan kaikki kohdat kirjoista, joissa puhuttiin mustista kissoista. Netin ihmeellisen maailman avauduttua 90-luvulla aloin etsiä netistä mustien kissojen kuvia. Aluksi löytyi vain GIF-kuvia, mutta ne tyydyttivät silloisen mustakissa-maniani tarpeet. Niitä sitten tulostelin ja tallensin korput täyteen. (Tätä kirjoittaessa tunnen oloni vanhaksi).

Olen lapsuudesta saakka rakastanut uppoutua kirjojen myytillisiin maailmoihin. Mustia kissoja kuvailtiin monesti salaperäisinä noitien apureina ja niistä kerrottiin tarinoita liittyen tuonpuoleiseen. Nämä asiat koin erittäin mielenkiintoisena enkä koskaan ajatellut mustaa kissaa millään tavalla negatiivisena asiana. Päinvastoin. Jos nuoruudessa kohtasin jossain mustan kissan, pääsin heti siihen tunnelmaan mistä olin kirjoissa lukenut. Hyvän mielikuvituksen avulla saatoin kulkea hetken matkaa mustan kissan kanssa peltotiellä leikkien keskustelevani sen kanssa. Kun tiemme erkanivat, jäi kissan kohtaamisesta jännittävä ja kutkuttava fiilis. Olin hetken aikaa saanut jakaa polun tuon mystisen olennon kanssa.

Nykyäänkin ihastelen nähdessäni mustan kissan. Sen maagisuus ei ole aikuistumisenkaan myötä kadonnut minnekään. Heräsin kuitenkin haaveistani todellisuuteen lukiessani yhä useampia juttuja mustien kissojen hankaluuksista löytää uusi koti.


Mustan kissan vaikea löytää uusi koti – "eivät näytä hyvältä valokuvissa"

"Englantilaisen eläinsuojelujärjestön mukaan tuhannesta hylätystä kissasta peräti 70 prosenttia on mustia tai mustavalkoisia." ( https://yle.fi/uutiset/3-7389839 )

Ehkä Britanniassa mustien kissojen syrjintä taikauskon vuoksi on suurempi kuin täällä meillä päin.


Jossain toisaalla netissä vilahti karmiva teksti "kissan väri ei sovi sisustukseen".

Jos sohva vaihtuu, vaihtuuko kissakin?

Kissanpentua ottaessa annetaan joskus lapsen tehdä päätös värin perusteella. "Mikä noista on sun mielestä näteimmän värinen?"


Värit ovat toki nykypäivänä "the juttu". Muodissa olevat väriteemat vaihtelevat vuosittain. Tottakai jokaisella on lempivärinsä ja mielestäni saa toivoa juuri sitä valkoista kissaa tai pitkäkarvaista kissaa. Mutta jos lemmikki valitaan vain värin perusteella, luonne jää toissijaiseksi. Eläimen luonteen ja terveyden pitäisi olla tärkein asia.


PoPoPet ry (Pohjois-Pohjanmaan hylättyjen pieneläinten tuki- ja sijaiskotiyhdistys) kertoi, että heillä mustat kissat saavat yleensä kodin siinä missä muunkin väriset. Samaa tuumasivat myös Oulun seudun eläinsuojeluyhdistys ry:n porukka. Hyvä juttu siis!


Mustien kissojen hyviä puolia voisi luetella vaikka kuinka pitkän listan. Joissain kulttuureissa esimerkiksi ajatellaan mustan kissan tuovan hyvää onnea!


Silti usein kuulee sanottavan että "Mustasta kissasta on vaikea ottaa hyviä valokuvia."


Tähän haasteeseen aion vastata ja aloitin koko vuoden kestävän projektin mustien kissojen hyväksi. Projekti alkoi mustien kissojen mallihaulla, joka oli käynnissä koko tammikuun ajan. Kuvailen kissamalleja koko kevään ja loppuvuodesta järjestän näyttelyn. Myös kaikenlaista muuta mielenkiintoista mustiin kissoihin liittyen on luvassa koko vuoden ajan!

Upeita malliehdokkaita tuli runsaasti heti ilmoituksen alkupäivinä. Kiitos jo nyt kaikille kuvia lähettäneille! Palaan mallivalintoihin helmikuun alkupuolella.


Onneksi meitä mustien kissojen rakastajia kuitenkin löytyy! ♥ Ja myös mustia kissoja. Mutta onko täysin mustia kissoja yhä olemassa? Ilman valkoista karvanhiventäkään. Tähän asiaan aion myös perehtyä lähiviikkoina.


Minkälaisia fiiliksiä mustat kissat sinussa herättää? löytyykö sulta täysin musta kissa? Kommentoi alle! ♥


144 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki